Tormek våtslipmaskin

En maskin vi använder är Tormeks våtslipmaskin 2000.

Tormek har ett systemtänk där slipmaskinerna är själva kärnan och man sedan bygger på med olika jiggar. Det finns jiggar för knivar, saxar, stämjärn osv. Slipvinkeln ställs in med hjälp av universalstödet som jiggarna passar på. Höjden på det tillsammans med längden som verktyget sticker ut avgör med vilken vinkel verktyget når stenens yta.  Numera finns det olika slipstenar, t ex en finkornig ”japansk” vattenslipsten. På ena sidan av maskinen sitter slipstenen och på den andra sidan en läderskiva som används tillsammans med brynpasta för att polera bort råeggen och få upp riktigt fin skärpa.

Fördelen är att det går att slipa väldigt exakt, man ställer in vinkeln och styr sedan verktyget över stenen. Vattnet håller stålet kallt och binder alla lösa partiklar och transporterar dem till vattentråget. Det blir inga gnistor. Maskinen är ganska tyst även om det ibland vibrerar så det ”skriker” när man t ex slipar saxar, och kan skramla lite när man svarvar stenen. Saxar finns det specialmaskiner för som i vår mening fungerar mycket bättre än Tormeken.

Nackdelar med maskinen: Det är en ganska tung maskin att bära runt på, ca 14 kg. Det är naturligtvis inget problem om använder den stationärt. Den kan söla ner en del med vatten och oljekladdigt skräp från läderbrynskivan. Det går ganska långsamt att t ex slipa ned hälen på en smidd kniv. Även om Tormek själva inte tycker det är en nackdel så kan det vara värt att notera att läderbrynskivan rundar av eggen – konvexar den yttersta biten något. Det beror naturligtvis på hur hårt man trycker och vilken vinkel man håller verktyget i. Om man verkligen vill ha en v-egg ända ut så kan man se konvexandet som en nackdel.

Dessutom tycker vi nog att läderskivan är lite långsam. Det går betydligt fortare att använda en lumptrissa med polervax på en bänkslipmaskin. En filtskiva på samma sätt fungerar också bra. Med den metoden tar det bara sekunder att polera bort råeggen. När vi skulle slipa ett helt gäng bildhuggarjärn så slipade vi fram råeggarna på Tormeken och polerade sedan på snabbgående filtskiva med polervax. Snabbt och skarpt!

Skärpan annars är det inget fel på, det går att få riktigt skarpa eggar med Tormeks slipmaskiner. Alla jiggar som finns är också en stor fördel, även om man får betala en del för dem. Vi gillar jiggarna så mycket att vi anpassat en bandslip så att den kan användas med dem. Om man vill kunna slipa precist och repeterbart så är Tormeksystemet bra.