Saxskruvar som hamrats fast

Det kan vara frustrerande att arbeta med en sax som är för lös och bara klämmer. Men kanske ändå mer frustrerande är att upptäcka att någon hamrat på skruven så hårt att det inte går att justera saxen. Även om man slipar saxen perfekt så klipper den dåligt, och antagligen har den redan slitit hårt på insidan av skären om den varit mycket lös.

Har man tur så går det att olja in och sedan med våld och trixande få skruven att röra sig. Man kan borra ut skruven och rensa gängorna, men det blir ofta dyrare än en ny sax. Ibland är det någon ovanlig skruv som inte går att få tag på så lätt eller byta ut mot standardvarianter. En gerillametod är att i så fall helt enkelt borra för en ny genomgående skruv med låsmutter – kanske är det favoritsaxen som är värd det extrajobbet även om det inte är så snyggt.

Om du har problem med att skruven lossnar kan du antingen använda gänglåsning typ Loctite, eller göra så skruven går trögt i gängorna. Men slå inte sönder skruven! Ett sätt som inte fördärvar onödigt mycket är att klämma över gängorna med t ex en polygrip så att det blir små hack på gängtopparna. Lagom mycket hack får skruven att gå trögt utan att gängorna skär ihop. Börja med att skruva ut skruven helt, olja in gängorna och klämma några få lätta gånger. Prova att skruva ihop saxen igen, och om skruven går för lätt tar du isär igen och klämmer lite hårdare på gängorna. Fortsätt tills den går trögt nog att hålla justeringen med lite extra marginal.

Genom att låta bli hammaren kommer din sax gå att slipa och underhålla genom hela sin livslängd. Det kommer dessutom uppskattas av nästa person som arbetar med den 🙂