Oljebrynen och striglar

Försäljning av oljebrynen

Se denna sida (länk) för en kort instruktion i slipning och bryning av eggverktyg.

Frakt tillkommer på samtliga produkter. Enstaka brynen skickar vi som brev i PostNords vadderade påsar. Dyrare brynen eller flera olika produkter tillsammans skickar vi som PostNords Skicka Direkt som är försäkrat.

På denna sida finner du DMT Dia-Sharp diamantbrynen, Norton India oljebrynen, IndiCor oljebrynen, Arkansas Translucent och Surgical Black oljebrynen, läderstriglar och Pol metallpolish. Du kan läsa mer om brynena längre ned på sidan.

Alla oljebrynen kan planas och fräschas upp med ett grovt diamantbryne. Vi använder själva ett DMT Diasharp Extra Coarse till det (och eftersom vi var nyfikna på att testa så har vi nu också själva ett Coarse till samma sak, men det fungerade sämre – det suger fast liksom). Vi rekommenderar att man köper sig ett D8X (eller motsvarande) och planar alla sina brynen med det. Det gör att alla brynen får samma form eller (o)planhet – profil skulle man kunna säga. Det viktiga är alltså inte att brynena är absolut plana utan att alla har samma form. Då kommer verktygen att få kontakt med de olika brynenas yta på samma sätt. Om man har ett svagt konkavt, ett plant och ett svagt konvext bryne så kommer alla brynen att ”kriga” med varandra, framför allt när man försöker bryna plana ytor som t ex baksidan på ett stämjärn eller hyvelstål. Men om alla brynen har samma form så kommer det att gå fort att avverka med det grövsta och sedan polera upp ytan med de finare brynena. Då går det också lätt att ta bort råeggen.

När man väl planat och polerat upp baksidan på ett verktyg så skall man i fortsättningen bara använda det finaste brynet för att ta bort råeggen. Såvida man inte fått skador på verktyget så är det onödigt att använda grövre brynen på baksidan varje gång man bryner verktyget. (Undantaget är om man fått en stor förslitningsfas på baksidan av ett hyvelstål, då kan det vara vara bra tidsekonomi att bryna bort den på ett medium/fint IndiCor och sedan polera upp ytan igen på ett finare bryne.)

Angående vilka brynen man skall använda eller faktiskt behöver så finns det ett visst överlapp – det går att få en bra egg på flera sätt. Till exempel kan man bryna upp en råegg på medium IndiCor, förfina den på fint IndiCor och sedan polera på Translucent eller Surgical Black. Man skulle också kunna hoppa över fint Indicor och istället polera längre tid på Translucent/Surgical Black. Någon som har slipmaskin skulle också kunna köpa enbart fint IndiCor eftersom grovjobbet görs på slipen istället för på medium IndiCor. Det finns alltså flera sätt att arbeta på och vi vet av egen erfarenhet att det kan vara svårt att veta vad man skall välja. Vi hjälper gärna till, så bara skicka ett mail om du vill ha lite förslag eller du vill ha tips om slipning rent allmänt!

Läderstrigel

Läderstrigel ca 70×300 mm, 3-3,5 mm tjocklek. Av vegetabiliskt garvad oxhud från Sverige.

Pris 89:- inkl moms.

Nyhet! Som ett komplement till våra brynen skär vi nu även läderstriglar. Det är helt enkelt en tillskuren bit läder ca 70×300 mm. Naturligtvis kan man göra en själv om man har en bit läder, men för de som önskar köpa en färdig strigel har vi nu dessa. Vi kan skära andra mått om så önskas så bara maila oss om du vill ha något speciellt.

Antingen läggs strigeln på en plan yta och används lös, eller så limmar man fast den på en plan träkloss med kontaktlim. Även hudlim (hide glue) och benlim (pearl glue) fungerar utmärkt. Använd gärna hårdträ, t ex bok. Om du vill kunna strigla insidan av skölpar och svängda eggar kan det vara bättre med en lös strigel som du kan böja ihop så den passar verktygets form, eller så kan man limma lädret på en profilerad träbit. Dra alltid eggen baklänges över strigeln, annars skär man sönder den. Tänk på att hålla strigeln ren – låt den inte ligga framme i onödan så att det hamnar repande smuts och damm på den. Om du ser att det sitter råeggsbitar på den så peta bort dem så du inte repar eggen du striglar. Är strigeln full med gammalt vax eller polermedel så kan man skrapa rent den med en sickel.

Som regel vill man ha polervax eller metallpolish på sin strigel och då får man välja att ha det antingen på den ”luddiga” köttsidan eller på den slätare hårsidan. Vi har kommit att föredra släta sidan då det gör det lättare att hålla strigeln ren. Man kan använda lädret helt utan polermedel men då gäller det att först bryna noga på superfint bryne eftersom lädret i sig inte har så stor effekt. Har man lite(!) fint polervax eller polermedel på strigeln så polerar den eggen så att man får bort sliprepor och råeggsrester. Använder man vax i block/kritform så kan det arbetas in i lädret med hjälp av lite lacknafta. Rita ett par tunna streck på strigeln med vaxet och droppa sedan på lacknafta så strigeln blir blöt och massera in vaxet. Droppa på mer lacknafta om den sugs in helt innan vaxet fördelats över hela strigeln. Då får man ett tunt lager utan vaxklumpar, och lacknaftan avdunstar sedan. Hårfön skyndar på avdunstningen om man har bråttom (tänk på ventilationen!).

Tänk på det finns en ”risk” att man kan runda av eggen om man trycker för hårt eller håller för hög vinkel – men å andra sidan kan man göra det med flit för att få en egg som tåler mer utan att få hack och flisor. På en hyvel (klassiska Stanleytypen med slipfasen nedåt mot träet) kan rundningen göra att stålet inte skär utan ”flyter upp” på träet så strigla så lite som möjligt i det fallet, men på stämjärn och lockbettlar så får man effekten av att eggen skyddas mot skador. Experimentera utan att tro på allt som folk säger – oss inkluderat 😉

Pol metallpolish

Pol metallpolish. Ger spegelblank yta.

Pris 120 kr inkl moms.

Stryk ett tunt lager Pol på strigeln och arbeta in den i lädret med fingrarna. Strigeln kommer sedan att svartna efterhand som den används. Det svarta är metall som poleras bort från verktygen och det visar helt enkelt att den fungerar.

Autosol metallpolish

Jajamen, Autosol fungerar riktigt bra på läder! Vi har faktiskt testat att tvätta ren Autosolen så vi fått ut enbart slipmedlet i pulverform. Det behövs bara lite för att få bra effekt på lädret. Autosolen innehåller olja som kommer sugas upp av lädret. Massera in lite på strigeln och låt torka, det kommer antagligen inte bli så jämnt. Sedan kan man använda lacknafta på strigeln för att kunna lösa upp och fördela den torkade Autosolen ordentligt över hela strigeln.

Du kan också prova Autosol på trä som ett slags bryne. Och såklart polera metall, krom, plast och så vidare. Pris 69:- inkl moms.

Diamantbrynen

DMT D8X Dia-Sharp Extra Coarse 203×76 mm.

Pris 1049:- inkl moms.

(Bilden visar vårt egna väl använda D8X)

Vi rekommenderar inte diamantbrynen till bryning av stål. Vi använder diamantbrynen för att plana och fräscha upp våra oljebrynen. DMT tillverkar ett bryne med extra hård beläggning som är gjort just för att plana brynen och slipstenar med – deras Dia-Flat. De rekommenderar inte Dia-Sharp till detta egentligen.

Med det sagt så är Dia-Sharp betydligt billigare, och fungerar väldigt bra att plana oljebrynen med. Vi har numera bara grovleken Extra Coarse (60 micron) som vi själva använder att plana med. Använd brynolja och lätt tryck, särskilt i början då brynet är extra aggressivt. Det tar lite mildare när det använts ett tag. Vill du ha maximal avverkning på ditt oljebryne så låter du ”sörjan” som bildas när du planar ligga kvar på brynet.

OBS att det ofta finns lite extra utstickande partiklar på diamanbrynen, så börja inte med att plana ditt arkansasbryne eftersom du då riskerar onödiga repor. Börja med att plana ett IndiCor eller annat medium/fint oljebryne (ej kiselkarbid, det tar hårt på diamantbrynet) så att du slår loss eventuella utstickare. Försök använda hela diamantbrynets yta.

Arkansasbrynen (novaculit)

Vi har letat fram en leverantör av ”Translucent” och ”Surgical Black” arkansas (premium)brynen. Det är fjärde generationen som sågar och framställer dessa brynen. Enligt leverantörens katalog är de båda F2000 / J8000, men Surgical Black är tätare och mycket hårdare.

Nu har vi dessutom ytterligare en leverantör som sågar standardbrynena som ett mer ekonomiskt alternativ. I och med det har vi premiumbrynena som beställningsvara medan vi lagerhåller standardbrynena.

Från fabrik är ytan grövre än den blir efter ett tags användning. Man kan komma förbi ”inkörningsperioden” genom att plana brynet med ett diamantbryne. Som alternativ till diamantbrynet kan man plana på våtslippapper på plant underlag.

Translucent Arkansas skölpbryne (knivformiga) ca 100x40x10/3 mm. Lämpligt för polering/ fin avslutande bryning av skölpar, bildhuggarjärn, svarvstål och diverse finmekaniska arbeten. Pris 459 kr inkl moms. [Bild kommer senare]

Beställningsvara: Surgical Black arkansasbryne ca 150x50x13mm (måtten varierar något). Mycket hårt och finkornigt, hårdare än Translucent. Löst i skyddande träask. (Obs att asken är av annan modell numera.)

Pris 1195 kr inkl moms.

Bakre brynet på bilden är vårt egna, det blev helt svart då det oljades in. (Från fabrik är det gråaktigt i ytan.) En oväntad fördel vi upptäckt är att det är väldigt lätt att se lös råeggen på brynet, den glittrar mot den svarta yta.

Om du vill ha det bästa vi har så är det detta brynet! Som namnet antyder så användes denna typ av bryne för de finaste eggarna som t ex kirurgiska instrument.

Nyhet! Surgical Black Arkansas standardversion och Translucent Arkansas standardversion. Vi har nu ytterligare en leverantör som sågar fram brynen. De är inte lika kosmetiskt perfekta utan ytan har lite skiftningar och hårsprickor. Vi har testat båda (till Jonathans egna hyvlar, stämjärn osv) och de fungerar utmärkt! Det är faktiskt bara dem som Jonathan använder numera.

Standard Black arkansasbryne ca 150x50x12mm (måtten varierar något). Levereras i träask. Pris 795 kr inkl moms.

Standard Translucent arkansasbryne ca 150x50x12mm (måtten varierar något). Levereras i träask. Pris 795 kr inkl moms.

IndiCor oljebrynen (aluminiumoxid)

[Bild kommer snart] Indicor kombinerat grovt/fint bryne 150x50x25 mm.

Pris 329 kr inkl moms.

Ett basbryne som ger bra skärpa och som klarar alla stålsorter, upp till 64 HRC. Kan fungera som enda bryne tillsammans med en strigel med fint polervax, men skarpast eggar får du om du använder ett superfint bryne efter detta. Levereras i enkelt omslagspapper. Dessa brynen är vaxade från fabrik så att oljan stannar kvar på ytan utan att försvinna in i dem direkt.


[Bild kommer snart] IndiCor mediumbryne 150x50x25 mm.

Pris 329 kr inkl moms.

För att snabbare bryna bort små skador och bryna fram en råegg. Bör följas av ett finare bryne som Translucent/Surgical Black arkansas.
Levereras i enkelt omslagspapper.

[Bild kommer snart] IndiCor finkornigt bryne 150x50x25 mm.

Pris 329 kr inkl moms.

För att bryna fram en finare egg före polering med Translucent/Surgical Black arkansas, alternativt lite hårdare strigling med polervax för en helt ok skärpa. Levereras i enkelt omslagspapper.


Norton India FS34 finkornigt knivformigt bryne 114x44x10x3 mm, rundade kanter.

Pris 289 kr inkl moms. Se även Translucent skölpbrynen ovan!

Lämpligt för skölpar, bildhuggarjärn, svarvstål och diverse finmekaniska arbeten.

Mer information om våra brynen:

Om grovlekar, ”grit”:

Det är lätt att fastna i nummer, mikron och grit. Det finns olika tabeller som jämför kornstorlekar på brynen. Men för att det skall bli rättvisande måste man ta hänsyn på vad det är för typ av bindmedel och slipmedel i brynet och hur tätt packade partiklarna är. Kornstorleken är bara en del av det hela.

Diamantbrynen kan ge djupa sliprepor. Det gör att eggen inte blir lika fin vid en viss kornstorlek jämfört med oljebrynen. Dessutom kan reporna synas även efter strigling. Vi rekommenderar inte diamantbrynen till stål men däremot till att plana och fräscha upp oljebrynen.

India/IndiCorbrynen har inte så imponerande höga ”grit”-tal. Men eftersom de är hårda så blir bryningen finare även om kornen är större, precis som med slipskivor. Ett mjukare bryne tar hårdare. IndiCor-brynen kommer dessutom bli lite inslitna efter ett tag och bryner då finare. Vill man ha det så gör man ingenting åt det, men är man ute efter maximal avverkning så kan man plana brynet ett par sekunder så frilägger man nya skarpa slipkorn igen. Fabriksnya har de en aggressivare yta än vad de får efter ett tags användning.

Om IndiCor oljebrynen:

IndiCorbrynen är hårda oljefyllda/vaxade aluminiumoxidbrynen. Vi tycker de är överlägsna mjuka vattenbrynen då de inte blir urholkade lika lätt. Om du behöver bryna ett smalt stämjärn eller en sickel är det vanligen inga problem om du gör det på ett IndiCorbryne. Du kommer normalt sett inte skära gropar eller hack i stenen om du skulle råka hålla för hög vinkel. Aluminiumoxid klarar alla stål, även hårda och mycket legerade sorter – upp till 64 HRC.

För normal användning av stämjärn och hyvlar så kommer du långt med fint IndiCor och en läderstrigel med polervax på – och uppriktigt sagt så är det nog så att det i 99% av fallen inte ”behövs” något annat.

Vi har IndiCor som mediumbryne eller finkornigt bryne. Om du slipar bort hack och skador på maskin har du mindre nytta av mediumbrynet. Ett medium eller fint IndiCor följt av Translucent/Surgical Black arkansasbryne är allt man behöver för att bryna träverktyg till mycket hög skärpa. En trä- eller läderstrigel med polervax på tar den sista lilla råeggsresten för superskärpan. Det går att gå direkt från medium IndiCor till arkansasbrynena men man får då polera lite längre jämfört om man använder fint IndiCor där emellan. Man kan också bryna lite längre på ett fint IndiCor istället för att först börja med mediumbrynet, så dessa brynen överlappar varandra till viss del. Indicorbrynena slits om än mycket sakta.

Om arkansasbrynen:

Arkansasbrynen sågas fram ur stenblock av Novaculit. Det är en form av kiseldioxid som har bra egenskaper som bryne. De finns i olika grovlekar som har olika namn. Soft, Hard, Hard Translucent och Surgical Black är ett par exempel (det finns fler varianter). Soft är grövst och Surgical Black är finast. Det finns viss variation eftersom det är en naturprodukt och det kan skilja mellan olika stenbrott, så en leverantörs Translucent kan vara antingen finare eller grövre än just vår är. Det kan även vara viss variation från samma brott.

De finare arkansasbrynenas slitage är i stort sett obefintligt och det är om man planar/fräschar upp ytan som man tar bort lite material. Det är dock fråga om en mycket liten mängd som avverkas och vi skulle nog vilja klassa dessa brynen som ”livstidsbrynen” – så länge man inte tappar dem i golvet vill säga…