Oljebrynen och striglar

Försäljning av oljebrynen

Se denna sida (länk) för en kort instruktion i slipning och bryning av eggverktyg.

Frakt tillkommer på samtliga produkter. Enstaka brynen skickar vi som brev i Postnords vadderade påsar. Dyrare brynen eller flera olika produkter tillsammans skickar vi som Postnords Skicka Direkt som är försäkrat.

På denna sida finner du DMT Dia-Sharp diamantbrynen, Norton India oljebrynen, IndiCor oljebrynen, Arkansas Translucent och Surgical Black oljebrynen, läderstriglar och Pol metallpolish. Du kan läsa mer om brynena längre ned på sidan. Vi använder alla dessa brynen som oljebrynen, och oljefyller gärna MissArka Ultra med vår proprietära process så att det inte suger upp oljan utan låter den stanna på ytan där den gör nytta. (Läs mer nedan.)

Alla oljebrynen kan planas och fräschas upp med ett grovt diamantbryne. Vi använder själva ett DMT Diasharp Extra Coarse till det (och eftersom vi var nyfikna på att testa så har vi nu också själva ett Coarse till samma sak). Vi rekommenderar att man köper sig ett sådant (eller motsvarande) och planar alla sina brynen med det. Det gör att alla brynen får samma form eller (o)planhet – profil skulle man kunna säga. Det viktiga är alltså inte att brynena är absolut plana utan att alla har samma form. Då kommer verktygen att få kontakt med de olika brynenas yta på samma sätt. Om man har ett svagt konkavt, ett plant och ett svagt konvext bryne så kommer alla brynen att ”kriga” med varandra, framför allt när man försöker bryna plana ytor som t ex baksidan på ett stämjärn eller hyvelstål. Men Om alla brynen har samma form så kommer det att gå fort att avverka med det grövsta och sedan polera upp ytan med de finare brynena. Då går det också lätt att ta bort råeggen.

När man väl planat och polerat upp baksidan på ett verktyg så skall man bara använda det finaste brynet för att ta bort råeggen. Såvida man inte fått skador på verktyget så behöver man inte fortsätta att plana på grövre brynen varje gång man bryner verktyget. (Undantaget är om man fått en stor förslitningsfas på baksidan av ett hyvelstål, då kan det vara vara bra tidsekonomi att bryna bort den på ett medium/fint India och sedan polera upp ytan igen på ett finare bryne.)

Angående vilka brynen man skall använda eller faktiskt behöver så finns det ett visst överlapp – det går att få en bra egg på flera sätt. Till exempel kan man bryna upp en råegg på medium IndiCor, förfina den på fint IndiCor och sedan polera på Translucent eller Surgical Black. Man skulle också kunna hoppa över fint Indicor och istället polera längre tid på Translucent/Surgical Black. Någon som har slipmaskin skulle också kunna köpa enbart fint IndiCor eftersom grovjobbet görs på slipen istället för på medium IndiCor. Det finns alltså flera sätt att arbeta på och vi vet av egen erfarenhet att det kan vara svårt att veta vad man skall välja. Vi hjälper gärna till, så bara skicka ett mail om du vill ha lite förslag eller du vill ha tips om slipning rent allmänt!

Läderstrigel

Läderstrigel ca 70×300 mm, 3-3,5 mm tjocklek. Av vegetabiliskt garvad oxhud, ursprung: Sverige

Pris 69:- inkl moms.

Nyhet! Som ett komplement till våra brynen har vi nu även läderstriglar. Det är helt enkelt en tillskuren bit läder ca 70×300 mm. Naturligtvis kan man göra en själv om man har en bit läder, men för de som önskar köpa en färdig strigel har vi nu dessa. Vi kan skära andra mått om så önskas så bara maila oss om du vill ha något speciellt.

Antingen läggs strigeln på en plan yta och används lös, eller så limmar man fast den på en plan träkloss med kontaktlim. Använd gärna hårdträ, t ex bok, som du lackar på alla sidor innan du limmar fast lädret. Om du vill kunna strigla insidan av skölpar och svängda eggar kan det vara bättre med en olimmad strigel som du kan böja ihop så den passar verktygets form. Dra alltid eggen baklänges över strigeln, annars skär man sönder den. Tänk på att hålla strigeln ren – låt den inte ligga framme så att det hamnar repande smuts och damm på den. Om du ser att det sitter råeggsbitar på den så peta bort dem så du inte repar eggen du striglar. Är strigeln full med gammalt vax eller polermedel så kan man skrapa rent den med en sickel.

Som regel vill man ha polervax eller metallpolish på sin strigel och då får man välja att ha det antingen på den ”luddiga” köttsidan eller på den slätare hårsidan. Man kan använda lädret helt utan polermedel men då gäller det att först bryna noga på superfint bryne eftersom lädret i sig inte har så stor effekt. Har man lite fint polervax eller polermedel på strigeln så polerar den eggen så att man får bort sliprepor och råeggsrester. Efter att ha testat att använda Pol metallpolish på den släta sidan utan att först slipa den med sandpapper tycker vi att det fungerar utmärkt, tidigare rekommenderade vi att putsa av lädret med sandpapper men det verkar inte behövas. Det verkar också vara mycket lättare att hålla den släta sidan ren och fri från damm, smuts och råeggsrester. Tänk på att det finns en liten risk att man kan runda av eggen om man trycker för hårt eller håller för hög vinkel. Less is more.

Pol metallpolish

Pol metallpolish. Ger spegelblank yta.

Pris 120 kr inkl moms.

Stryk ett tunt lager Pol på strigeln och arbeta in den i lädret med fingrarna. Strigeln kommer sedan att svartna efterhand som den används. Det svarta är metall som poleras bort från verktygen och det visar helt enkelt att den fungerar.

Diamantbrynen

DMT D8X Dia-Sharp Extra Coarse 203×76 mm.

Pris 1049:- inkl moms.

(Bilden visar vårt egna väl använda D8X)

DMT D8C Dia-Sharp Coarse 203×76 mm.

Pris 1049:- inkl moms.

(Bilden visar vårt egna väl använda D8X)

Vi rekommenderar inte diamantbrynen till bryning av stål. Vi använder bara diamantbrynen för att plana och fräscha upp våra oljebrynen. DMT tillverkar ett bryne med extra hård beläggning som är gjort just för att plana brynen och slipstenar med – deras Dia-Flat. De rekommenderar inte Dia-Sharp till detta egentligen.

Med det sagt så är Dia-Sharp betydligt billigare, och fungerar väldigt bra att plana oljebrynen med. Vi har två grovlekar, Extra Coarse (60 micron) som vi själva använder att plana med och så Coarse (45 micron) för den som vill ha lite finare yta på sina brynen efter planing. Använd brynolja och lätt tryck, särskilt i början då brynet är extra aggressivt. Det tar lite mildare när det använts ett tag. Vill du ha maximal avverkning på ditt oljebryne så låter du ”sörjan” som bildas när du planar ligga kvar på brynet.

Arkansasbrynen (novaculit)

Vi har letat fram en leverantör av ”Translucent” och ”Surgical Black” arkansas brynen. Det är fjärde generationen som sågar och framställer dessa brynen. Enligt leverantörens katalog är de båda F2000 / J8000, men Surgical Black är tätare och mycket hårdare.

Från fabrik är ytan grövre än den blir efter ett tags användning. Man kan komma förbi ”inkörningsperioden” genom att plana brynet med ett diamantbryne.

(Vi har justerat texten om kornstorleken ovan eftersom vi tidigare skrev att Surgical Black var ultrafin F2500 baserat på texten på leverantörens hemsida, men i deras katalogsida över dessa brynen står det mikrofin F2000/J8000 på både Translucent och Surgical Black. En liten skillnad men vi vill vara så exakta som möjligt. Utöver detta skriver leverantören att det inte går att exakt fastställa kornstorleken på naturstenar.)

Nyhet! Translucent Arkansas skölpbryne (knivformiga) ca 100x40x10/3 mm. Lämpligt för polering/ fin avslutande bryning av skölpar, bildhuggarjärn, svarvstål och diverse finmekaniska arbeten. Pris 459 kr inkl moms. [Bild kommer senare]

Nyhet! Surgical Black Arkansas skölpbryne (knivformiga) ca 90x40x8/2 mm. Hårdare än Translucent. Lämpligt för polering/ fin avslutande bryning av skölpar, bildhuggarjärn, svarvstål och diverse finmekaniska arbeten. Pris 349 kr inkl moms. [Bild kommer senare]

Surgical Black arkansasbryne ca 150x50x13mm (måtten varierar något). Mycket hårt och finkornigt, hårdare än Translucent. Löst i skyddande träask. (Obs att asken är av annan modell numera.)

Pris 1195 kr inkl moms.

Bakre brynet på bilden är vårt egna, det blev helt svart då det oljades in. (Från fabrik är det gråaktigt i ytan.) En oväntad fördel vi upptäckt är att det är väldigt lätt att se lös råeggen på brynet, den glittrar mot den svarta yta.

Om du vill ha det bästa vi har så är det detta brynet! Som namnet antyder så användes denna typ av bryne för de finaste eggarna som t ex kirurgiska instrument.

Nyhet! Translucent Premium arkansasbryne ca 150x50x13mm (måtten varierar något). Mycket hårt och finkornigt. Monterat i skyddande träask. Bättre bearbetade än tidigare modellen av standardkvalité. Senaste leveransen håller dessutom övermått, ca 153×51 mm. Pris 1095 kr inkl moms. [Bild kommer senare]

Genom att plana ena sidan ett par sekunder vid varje användning och låta den andra sidan vara får man möjlighet till både lite mer avverkning och lite mer polering. Det kräver dock att man lossar brynet från asken. (Bänd försiktigt med t ex en mejsel.)

IndiCor oljebrynen (aluminiumoxid)

[Bild kommer snart] Indicor kombinerat grovt/fint bryne 150x50x25 mm.

Pris 329 kr inkl moms.

Ett basbryne som ger bra skärpa och som klarar alla stålsorter, upp till 64 HRC. Kan fungera som enda bryne tillsammans med en strigel med fint polervax, men skarpast eggar får du om du använder ett superfint bryne efter detta. Levereras i enkelt omslagspapper.


[Bild kommer snart] IndiCor mediumbryne 150x50x25 mm.

Pris 329 kr inkl moms.

För att snabbare bryna bort små skador och bryna fram en råegg. Bör följas av ett finare bryne som Translucent/Surgical Black arkansas.
Levereras i enkelt omslagspapper. (Vi har även ett demoex av Nortons medium India bryne till halva priset.)

[Bild kommer snart] IndiCor finkornigt bryne 150x50x25 mm.

Pris 329 kr inkl moms.

För att bryna fram en finare egg före polering med Translucent/Surgical Black arkansas, alternativt lite hårdare strigling med polervax för en helt ok skärpa. Levereras i enkelt omslagspapper. (Vi har även ett demoex av Nortons finkorniga India bryne till halva priset.)


Norton India FS34 finkornigt knivformigt bryne 114x44x10x3 mm, rundade kanter.

Pris 289 kr inkl moms. Se även Translucent och Surgical Black skölpbrynen ovan!

Lämpligt för skölpar, bildhuggarjärn, svarvstål och diverse finmekaniska arbeten. Fungerar mycket bra att grada med – vi använder själv detta bl a för att polera bort råeggen när vi slipar skär till bensindrivna och elektriska häcksaxar. Levereras i enkelt omslagspapper.

Mer information om våra brynen:

Om grovlekar, ”grit”:

Det är lätt att fastna i nummer, mikron och grit. Det finns olika tabeller som jämför kornstorlekar på brynen. Men för att det skall bli rättvisande måste man ta hänsyn på vad det är för typ av bindmedel och slipmedel i brynet. Kornstorleken är bara en del av det hela.

Diamantbrynen kan ge djupa sliprepor. Det gör att eggen inte blir lika fin vid en viss kornstorlek jämfört med oljebrynen. Dessutom kan reporna synas även efter strigling. Vi rekommenderar inte diamantbrynen till stål men däremot till att plana och fräscha upp oljebrynen.

Indiabrynen har inte heller så imponerande höga ”grit”-tal. Men eftersom de är hårda så blir bryningen finare även om kornen är större, precis som med slipskivor. Ett mjukare bryne tar hårdare. IndiCor-brynen kommer dessutom bli lite inslitna efter ett tag och bryner då finare. Vill man ha det så gör man ingenting åt det, men är man ute efter maximal avverkning så kan man plana brynet ett par sekunder så frilägger man nya skarpa slipkorn igen. Fabriksnya har de en aggressivare yta än vad de får efter ett tags användning.

Om IndiCor oljebrynen:

IndiCorbrynen är hårda oljefyllda aluminiumoxidbrynen. Vi tycker de är överlägsna mjuka vattenbrynen då de inte blir urholkade lika lätt. Om du behöver bryna ett smalt stämjärn eller en sickel är det vanligen inga problem om du gör det på ett IndiCorbryne. Du kommer normalt sett inte skära gropar eller hack i stenen om du skulle råka hålla för hög vinkel. Aluminiumoxid klarar alla stål, även hårda och mycket legerade sorter – upp till 64 HRC.

Ett av de första brynen vi rekommenderar att man köper är ett kombinerat grov/fin IndiCor. Det är ett basbryne. För normal användning av stämjärn och hyvlar så kommer du långt med fint IndiCor och en läderstrigel med polervax på – och uppriktigt sagt så är det nog så att det i 99% av fallen inte behövs något annat. Men om du vill ha ännu högre skärpa så lägger du till Translucent eller Surgical Black arkansasbryne.

Vi har även IndiCor som enbart mediumbryne eller finkornigt bryne (utan grova sidan som på kombinationsbrynet). Om du slipar bort hack och skador på maskin har du mindre nytta av kombinationsbrynet eftersom du inte kommer använda den grova sidan. Ett medium eller fint IndiCor följt av Translucent/Surgical Black arkansasbryne är allt man behöver för att bryna träverktyg till mycket hög skärpa. En trä- eller läderstrigel med polervax på tar den sista lilla råeggsresten för superskärpan. Det går att gå direkt från medium IndiCor till arkansasbrynena men man får då polera lite längre jämfört om man använder fint IndiCor där emellan. Man kan också bryna lite längre på ett fint IndiCor istället för att först börja med mediumbrynet, så dessa brynen överlappar varandra till viss del.

Om arkansasbrynen:

Arkansasbrynen sågas fram ur stenblock av Novaculit. Det är en form av kiseldioxid som har bra egenskaper som bryne. De finns i olika grovlekar som har olika namn. Soft, Hard, Hard Translucent och Surgical Black är ett par exempel (det finns fler varianter). Soft är grövst och Surgical Black är finast. Vår Soft är finare än det fina Indiabrynet som en jämförelse. Det finns viss variation eftersom det är en naturprodukt och det kan skilja mellan olika stenbrott, så en annan leverantörs Translucent kan vara antingen finare eller grövre än just vår är. Surgical Black användes till kirurgiska instrument som namnet antyder.