Slipa varje gång eller bara bryna?

Behöver man slipa om ett verktyg varje gång det blir slött? Eller skall man bara bryna det och aldrig slipa, håller det längre då?

 

Om det finns stora hack i eggen så är svaret ganska självklart, då går det snabbast att använda slipmaskin. Då riktar man verktyget först – slipar av eggen i 90° vinkel mot slipskivan tills hacken är borta och verktyget är så rätvinkligt eller vinklat man vill ha det. Ett stämjärn vill man för det mesta ha vinkelrätt medan en snedmejsel naturligtvis är vinklad. Först när man riktat av verktyget är det dags att slipa eggvinkeln. Genom att göra så bränner man inte eggen så lätt som om man skulle slipa eggvinkeln samtidigt som man försöker slipa bort mycket material. Då riskerar den tunna spetsen att bli varm och anlöpt och tappa härdningen. (Det gäller vid torr höghastighetsslipning, inte om man kör Tormek eller vattenkylt.) Ju mer man närmar sig eggen igen ju försiktigare måste man vara med värmen från slipningen. Man får helt enkelt ta det lugnt, och ha en välskärpt slipskiva.

Det finns de som arbetar med att fotografera strukturen på stål och metaller. De slipar ytan finare och finare och etsar sedan den så att strukturen kan studeras. De har märkt att en metallyta som slipas också deformeras en bit ner under själv ytan som slipas. Den plastiskt deformerade metallen kan sträcka sig tio till femtio gånger djupare än sliprepan.

Vad kan vi lära oss av det här? Att en egg som slipats med grova slipkorn, t ex en grov slipskiva, också kommer att ha deformerats en bit in i den nya eggen. Så om man i stället slipar nästan ända fram till men inte igenom eggen och istället tar det sista med ett fint bryne, så kan eggen mycket väl komma att hålla länge jämfört med om man slipat fram en råegg med den grova slipskivan. Brynet deformerar mycket grundare jämfört med slipskivan.

Nu har vi inte gjort några vetenskapliga studier med våra verktyg men logiken finns där. Genom att inte slipa igenom eggen så kommer verktyget dessutom bara bli så mycket kortare som den bit som brynet sedan avverkar. Om man hela tiden maskinslipar fram en råegg som sedan brynas bort så kommer man avverka material i onödan. Det får man så klart väga mot verktygskostnaden och arbetstiden. Många träsvarvare som produktionssvarvar tjänar på att slipa hela tiden eftersom tiden att bryna skulle bli dyrare jämfört med vad det kostar att köpa nya verktyg lite oftare.

Å andra sidan så vinner man inte heller nödvändigtvis något på att bara använda brynen och aldrig slipa. I bland hör man argumentet att verktygen håller längre om man aldrig slipar dem, men det gäller ju bara om man slipar på fel sätt – om man slipar igenom eggen så att det bildas råegg. Om man istället lämnar en hårsmån av den gamla eggen kvar när man slipar så har man bara tagit bort material bakom eggen och verktyget har inte blivit kortare.

Så hur blir svaret? Det beror på. Om man slipar på rätt sätt så är slipning ett rationellt sätt att ta bort material som inte längre behövs. Om man däremot slipar upp en rejäl råegg varje gång så kanske man i onödan slösar bort sina verktyg.