Oljebrynen fungerar än!

Vi använder oljebrynen till våra egna stämjärn, hyvlar och till att grada och polera bort råeggar med. Här är vår nuvarande uppsättning:

Norton India IB6, soft arkansasbryne, hard translucent arkansasbryne och en läderstrigel med polervax.

Vi har provat vattenbrynen men det är för mycket slabb med vatten och för mjuka brynen för vår smak. Shaptons keramiska vattenbrynen fungerar bra vad vi förstår men de kostar ganska mycket och ärligt talat har vi inget behov av andra brynen än de på bilden. Vi tycker dessutom om att våra verktyg oljas in varje gång vi bryner dem, det känns bättre än att blöta dem med vatten.

Till frisörsaxar använder vi antingen vår Edge Pro Professional som använder vattenbrynen eller någon av de specialmaskiner vi har. Knivar slipar vi också på vår Edge Pro. Till träverktyg tycker vi att oljebrynena fungerar perfekt.

Den stora fördelen med oljebrynen är att de är hårda. Det är ingen fara att bryna smala stämjärn eller sickelkanter på dem, och det är ingen risk att dra en reva i dem om man råkar hålla verktyget i lite för hög vinkel. Behöver man grada en handsåg efter filning är det inga problem. Dessutom håller de sig plana mycket längre än vattenbrynen.

Nortons India kombinerat grov/fin, t ex IB6 eller IB8 (6″ eller 8″) är en riktig arbetshäst. Om man har ett mycket slött verktyg kan man ganska snabbt bryna fram en ny råegg. Om man bryner bort råeggen från baksidan och eventuellt växlar mellan baksida och fas ett par gånger med allt lättare tryck och sedan striglar på läder med polervax så får man en egg med bra skärpa. Bryner man upp en ny råegg på ett soft arkansabryne och tar bort den igen på samma sätt så kan man raka armhår med eggen efter att ha striglat den. Och om man polerar eggen på ett hard translucent och sedan striglar så har man superskärpa. Strigla efter sista brynet och inte mellan varje bryne.

Vi bryner på frihand utan jiggar. Det går fort och är inte så svårt som det kan verka. Om man slipar verktyget i den vinkel man vill bryna det så kan man stödja på fasen och låta den hålla vinkeln mot brynet. Annars kan man slipa i 25° och bryna någon grad högre så att man får en liten brynfas på ungefär 30°. Men se upp så att inte brynvinkeln blir högre och högre hela tiden. Håll vinkeln och bryna tills du får en råegg, låt det ta den tid det tar. Om det tar för lång tid så är det kanske dags att slipa om verktyget eller gå tillbaka till ett grövre bryne. Spara de finare brynena till att förfina eggen och ge skärpa.

Naturbrynen tenderar att bli finare efterhand man använder dem. Ytan blir lite polerad, särkilt om du bryner hårda verktyg. Vill man ha det så så gör man inget annat än att använda hela brynets yta så det håller sig plant, men vill man att brynet skär maximalt så kan man plana det en sekund eller två med ett diamantbryne varje gång man skall använda det. Då håller det sig skarpt och avverkar maximalt.

Uppdatering april 2019: Eftersom det var lite svårt att få tag i bra oljebrynen så har vi numera ett bra sortiment till försäljning. Allt från grövre Norton India till superfint Translucent Arkansas och även läderstriglar. Använd denna länk eller navigera i menyn upptill.

Maila oss gärna om du har frågor!