Brutna knivspetsar

Det händer att knivspetsar bryts av. Kanske någon försökt bända isär fruset kött eller försökt bryta upp en dörr – hur det nu var med det så har spetsen brutits av och skadan är redan skedd.

Om man skall slipa fram en ny spets på ett avbrutet knivblad, skall man slipa från eggen eller ryggen då? Vi ser ibland hur man slipar från eggen och det menar vi är en sämre metod. Säg att du har en klassisk kockkniv där knivbladet är tjockt i ryggen och kilformat ut mot eggen, och tjockt vid skaftet och smalare ut mot spetsen.

Det som händer om man slipar från eggen är att man flyttar upp den nya eggen i tjockare material. Det blir bredare slipfaser och det kommer gå trögare att skära eftersom eggen vill kila fast mer. Vinkeln mellan egg och skaft förändras också så att handtaget pekar uppåt-bakåt mer när man håller knivspetsen mot skärbrädan.

Vi menar att det är bättre att låta eggen vara där den är och istället slipa ned ryggen på bladet. Då är eggen kvar i tunt material, och eftersom man flyttar ned ryggen från tjockt till tunnare material så får man en smalare spets som lättare skär. Man kan göra lite santoku-form på bladet, eller slipa i en rak linje från handtaget till den nya spetsen. Naturligtvis förändras knivbladets form hur man än gör, men vi menar att det är bättre att inte göra eggen tjockare eftersom kniven kommer skära sämre då.

Naturligtvis finns det olika sätt att se på problemet, men såvida du inte ber oss om något annat så kommer vi slipa fram nya spetsar genom slipa ned ryggen på knivbladet eftersom det bevarar eggen i tunt material.