Vad är en råegg?

Vad är en råegg? En del menar själva eggen eller den nyslipade obrynda eggen när de säger råegg. Tyvärr används uttrycket med olika betydelser i en del artiklar och på en del hemsidor och forum. I vår värld är råegg detsamma som engelskans ”burr”, det är den fnas eller grad som bildas längs med eggen när man slipar den.

Råegg som lossnar som en tråd

 

När man slipar en egg så bildas det en råegg så fort man slipat så mycket att slipningen möter eggens motstående sida. Då böjer sig den allra yttersta delen av eggen istället för att slipas bort och det är den här böjda delen av eggen som kallas råegg. Slipkornen plöjer liksom undan stålet istället för att skära av det. Råeggen uppstår på motsatta sidan mot den man slipade senast. Ett riktigt hårt material som det i keramiska knivar får ingen råegg, men stål får det. Mjukare stål får större råegg medan hårdare stål får mindre råegg. Grövre brynen eller slipstenar ger större råegg, och vilket håll slipmaterialet rör sig i förhållande till eggen har också betydelse.

Råeggen är en bra indikation på att man slipat tillräckligt. Ingen råegg tyder på att slipningen inte nått hela vägen till eggens yttersta del. Därför skulle man kunna sammanfatta slipning till: 1. slipa fram en råegg och 2. polera sedan bort den. Det är receptet till riktigt skarpa eggar. En råegg som sitter kvar kan kännas vass men den håller inte utan kommer brytas av och lämna en sämre egg efter sig.

 

Råeggen lossnar som en fin tråd när hyvelstålet poleras på ett hard translucent arkansasbryne

Man kan ta bort råeggen på flera olika sätt. Man kan polera bort den med polermedel på läder, lumptrissa, filt eller liknande, man kan bryna bort den med fina brynen som på bilden här bredvid, man kan använda fint slippapper osv. Läder är en klassiker – alla känner väl igen barberarens läderstrigel. Om man håller ett fint bryne i exakt vinkel kan man med lätta tag mot eggen få bort råeggen utan att forma en ny, men det kräver att man är noggrann och exakt för att det skall fungera. Ytterligare ett sätt är att dra eggen mot ändträ, kanske följt av ett par mycket lätta tag på det finaste brynet för att jämna till eggen.

 

 

Man kan både se och känna en råegg. Om man håller eggen så ljuset faller längs med sidan av den och vinklar den fram och tillbaka kan man se hur ljuset glittrar i råeggen. Om man drar ett finger ut från eggen kan man känna hur råeggen raspar mot huden. Om man drar fleece eller bomull längs med en råegg kommer det fastna fibrer i den. En väldigt liten råegg kanske man inte känner eller ser med blotta ögat, så om man är ute efter den ultimata eggen får man använda lupp eller mikroskop.