Läderstrigel

Alla har väl sett en gammaldags barberare svepa en rakkniv upp och ner längs en läderrem? Säg ”strigel” och de flesta äldre får upp den bilden i sinnet.

En obehandlad läderstrigel eller stropp är ett bra sätt att polera bort den sista lilla råeggen med. Den har inte så stor verkan på grovt slipade eggar med stor råegg, men på en slät finpolerad egg får man den sista lilla skärpan med en obehandlad läderstrigel.

Man kan impregnera lädret med t ex polervax, diamantpasta eller Autosol. Då kommer strigeln att avverka mer material och fungera som ett fint, flexibelt bryne. Det blir som brynskivan på en Tormekslip och kan polera bort stora råeggar. Eftersom lädret är flexibelt kommer det att ge en något konvex egg. Om det är mjukt läder eller man trycker hårt blir konvexiteten större. Hårt läder med lätt tryck ger försumbar konvexitet.

Det är ingen mening att gå från ett superfint bryne till en strigel med grovt slipmedel på – det skulle bli ett steg baklänges.

Hur man underhåller en rakkniv är ett helt annat ämne som vi inte går in på nu, men en bit Autosolimpregnerat läder fastlimmad på en träkloss är en effektiv strigel att ha på arbetsbänken när man arbetar med trä. Om stämjärnet tappat lite skärpa kan det räcka med ett par tag med brynfasen mot lädret. Håll samma vinkel som fasen är slipad i. Var försiktig så du inte rundar av baksidan. Samma strigel är också effektiv att ta bort den sista råeggen med när man slipat om järnet så det bildats en råegg.

Vi använder obehandlat läder som sista polering av rakknivar, och impregnerat läder i bandslipen för att ta bort råeggen på olika verktyg. I verktygslådan har vi en bit läder med polervax som är fastlimmad på en träkloss till stämjärn, knivar och hyvelstål. Om det är rostfria blad så kan det vara svårt att bli av med all råegg. Ett litet knep är att då dra eggen i en bit halvhård plast eller ändträ, och sedan strigla lite till för att polera upp sista skärpan.