Edge Pro Apex

Det här är handsliparnas Rolls Royce. Vi är väldigt nöjda med vår! (Fast efter att detta inlägg ursprungligen skrevs har vi skaffat en Professional model eftersom vi slipar en hel del.)

 

Men ändå – att betala flera tusen för en enkel manuell maskin att slipa knivar med, är det riktigt klokt?

Nja. Det beror på. Om du är nöjd med att raspa till en egg på din noname-kökskniv med ett sånt där räfflat brynstål (som det förresten borde finnas någon lag emot, hehe) så är det här nog inget för dej. Om du är en knivnörd som tycker det är kul att sitta och slipa och kanske passa på att prova att höja eggvinkeln en grad eller två, då är det här definitivt din grej!

För dina slantar får du en anordning som håller brynet i exakt vinkel medan du slipar. Brynet spänns fast på en arm som är glidlagrad mot en pinne med markering för olika vinklar. Du kan ställa vinkeln steglöst från ca 9° till 37°, lite beroende på hur tjockt knivbladet är och hur slitna slipstenarna är. (Professional modellen går lägre i vinkel.) Edge Pro använder vattenbrynen för stålknivar och diamantbrynen för keramiska knivar. De rekommenderar inte diamantbrynen till stålknivar eftersom stålet kan få diamantkornen att lossna från brynet så att det slits ut i onödan. Diamantbrynen är avsedda för material som är så hårda att inte diamantkornen sjunker ner djupt och fastnar i det som slipas.

Det krävs lite motorik att använda en Edge Pro Apex. Först håller ena handen kniven mot anhållet medan den andra handen styr brynet och slipar ena sidan av knivbladet. Sen växlar händerna arbetsuppgifter när kniven vänds så att den andra sidan kan slipas. Det tar ett tag innan den odominanta handen gör ett lika bra jobb som den dominanta, men med lite träning och mentalt fokus går det utmärkt. Det är lätt hänt att man slipar mer på den dominanta handens sida av knivbladet, ungefär som med motorsågskedjor när handfilare har varit i farten. Då filas ofta den ”lätta” sidan mest och sen skär sågen snett eftersom det blir olika höjd på tänderna.

Med tiden blir brynena oplana och då behöver de såklart planas. Det gör man enkelt med en plan yta, t ex en glasskiva, och kiselkarbid i pulverform. Glaset håller sig plant längre om man först klistrar på en polyesterfilm. Sedan är det bara att hälla på lite kiselkarbid och vatten och gnida runt brynet på det tills det är plant igen.

Efter att man använt alla brynen finns det slipfilmer som är ännu finare och som polerar eggen för ännu högre skärpa. Om man inte vill använda Edge Pros färdigskurna slipfilmer kan man köpa slipfilm på ark från t ex 3M och sedan dela dom till rätt storlek själv. Vi använder 0,5 mikrons slipfilm som sista steg när vi är ute efter den finaste eggen. (Efter att detta inlägg ursprungligen skrevs har Edge Pro lanserat polerstenar som är riktigt, riktigt bra.)

 

Fördelarna med Edge Pro Apex är att den tar bort all ojämnhet som man får med ren handslipning. Det är helt enkelt omöjligt att hålla en helt exakt vinkel för hand även om en del kan komma nära. Det finns numera brynen ända upp till 4000 – men då får man också komma ihåg att deras skala skiljer sig från t ex Shaptons eller Choseras. Edge Pros 1000-korniga bryne ger en mycket fin och skarp egg, och slipfilmerna tar den till ännu högre nivåer.  Skärpan måste betonas, det går att få knivbladen skarpare än skalpeller. Ja, vi har provat att slipa ett skalpellblad och det blev verkligen skarpare! Slipen kommer packad i en praktisk bärväska med fack för de olika delarna. Man kan enkelt ta slipen med sig och packa upp den och vara redo på en minut eller två. Professional modellen kommer i en bärväska av hård plast.

 

Nackelarna är: Priset såklart, det är ganska mycket pengar det handlar om. Det kan bli repor på knivbladet eftersom man  låter det glida i sidled på anhållet, manualen och DVDn tipsar om att använda maskeringstejp för att skydda blad som inte ”får” repas. Jag tyckte det var lite för mycket glapp i glidlagringen mot ”pinnen”. Det behövdes en 0,2mm tjock bricka för att ta bort det. Inte mycket, men nu är den helt solid. (Och nämnas bör nog också att jag är lite extrem.) Det blir lite vattendropp och slipsörja som man får hålla efter med en trasa. Det här är inte rätt verktyg att ta bort stora mängder material med, det görs bäst maskinellt innan man slipar själva eggen med Edge Pro Apexen.

 

Tveka inte att höra av dej om du har frågor!