Slipa konvexa eller fasade eggar på frisörsaxar?

En del frisörsaxar har vad som kallas konvexa eggar. Själva skären har ingen distinkt eggfas som på en kniv utan hela skäret har en konvex form från ryggen till eggen. De slipas med hjälp av en hållare som ställs in så den kan vridas mellan två stopplägen, och vinkeln på stopplägena tillsammans med hur hållaren vrids under slipningen styr vilken konvex form skäret får.

Vi tänker att eftersom själva yttersta eggen har en viss slipvinkel oavsett konvexitet eller inte, så kan skäret slipas i just den vinkeln med en vanlig slipfas utan att själva klippegenskaperna ändras. Hårstrån är någonstans mellan ungefär 5-7 hundradels millimeter tjockt. Hur eggen ser ut längre bak än så har hårstrået som klipps ingen aning om. Det är ren fysik och mekanik.

Själva utseendet på saxen påverkas såklart om man slipar en eggfas, den kommer synas och ”sticka ut” som en linje på ett i övrigt konvext skär. Men om skäret i originalutförande hade en 42° slipvinkel på yttersta konvexiteten, och man slipar dit en v-egg i 42° vinkel så är själva yttersta eggen precis densamma. Naturligtvis måste man bevara formen på skären, polera eggarna, bryna insidorna precis och justera saxen som vanligt.

 

Att slipa en fas i samma vinkel fördärvar inte skäret, men förändrar utseendet något.

 

En konvex egg är svårare att slipa lika precist som en v-egg. Hur vet man att konvexiteten är precis densamma? För att bevara formen måste man slipa bort lika mycket på alla punkter på hela ytan, eller rättare sagt, man måste förflytta hela profilen jämt. Eftersom det är ett hantverk blir det alltid lite variation.

Om man däremot skulle slipa en trubbigare v-egg så har man helt klart försämrat egenskaperna och antagligen slipat bort material i onödan:

Att slipa med fel vinkel trubbar av skären – det här är helt fel sätt att slipa på.

 

Det går att slipa om med rätt vinkel igen men det tar ganska hårt på saxen eftersom man måste slipa bort mer material, men helt ”fördärvad” är den inte. Det går att konvexa om saxen också – det är bara att runda av resten av skäret så det får en kurvform ända ut till eggen.

 

Vi använder antingen specialmaskiner eller vår Edge Pro för att slipa saxar. Det gör att vi kan slipa såväl konvexa som fasade eggar.