Plana och oplana brynen

När man använder brynen slits dom, och eftersom man oftast inte använder brynet ända ut till kanten på kortsidorna så slits mitten mest. Det gör att brynet blir konkavt eller urholkat. Mjukare japanska vattenbrynen tenderar att bli oplana ganska fort.

Ett bryne som inte är plant är svårt att använda till att t ex polera av råeggen från baksidan av ett stämjärn. Det man bryner tenderar att få en motsatt form mot brynets – är brynet konkavt blir eggen konvex och tvärt om. Det kanske inte gör så mycket på en kniv, men många gånger vill man att det man bryner skall bli plant eller få en helt rak egg.

Det finns flera sätt att plana brynen på. Man kan använda ett diamantbryne (som verkligen är plant!), ett par få väl unnade personer kan använda en diamantslipskiva i sin planslipmaskin och vi andra kan använd en glasskiva med lös kiselkarbid på. Det finns färdiga kit att köpa men en tripp till den lokala glasmästaren är ett billigt sätt att köpa glaset på. Köp minst 6 mm tjockt glas så skivan blir styv. Sedan behövs det kiselkarbid som kan vara lite svårare att få tag på. Ett grövre bryne behöver grövre kiselkarbid och tvärt om. Vi använder 60 grit till våra grövre brynen och 180 grit till de finare. Kornstorleken på kiselkarbiden bör matcha brynet så man inte fördärvar ytan på brynet. Ett varningens ord om att plana på diamantbryne: se upp så det inte lossnar diamanter som sedan fastar i brynet du planar! Om så bara ett enda korn förs över från diamantbrynet till ett polerbryne så blir det sedan grova repor i det du försöker polera.

För att plana ett bryne med kiselkarbid så häller man helt enkelt lite av slipmedlet på glasskivan, spritsar på lite vatten och gnider runt brynet tills det är plant. Kornen kommer rulla mellan glaset och brynet och nöta ner båda. En rak stållinjal eller liknande kan användas för att se var på brynet man behöver plana mer. Eftersom även glaset nöts så är det bra att försöka använda hela ytan lika mycket. Om glaset börjar bli urholkat är det dags att korrigera sin teknik så ytan slits jämnare eller helt enkelt bara byta ut skivan. När brynet är så plant du vill ha det så är det bara att skrubba rent med diskmedel och borste så är det klart att använda igen.

Genom att plana sina brynen blir det lättare att få skarpa eggar, och man kan rädda äldre slitna brynen så att de går att använda igen. Är brynet igensatt med metallpartiklar eller gammal olja så löser man också det genom att plana det med lös kiselkarbid på glas.